Hoe FINEO’s circulair vacuümglas de renovatiemarkt verovert

Fineo van AGC Glass


In 2019 pakte AGC Glass Europe uit met FINEO. Flinterdun vacuümglas met dezelfde isolatiewaarde als drievoudige beglazing, maar met een ongeëvenaarde levensduur. “Een ware revelatie voor zowel renoveerder als architect”, zegt Stefan Lips van FINEO Europe.


DUURZAAM ONTWERP

FINEO maakt gebruik van een nieuwe glastechnologie. “Het geheim van FINEO-glas zit hem in de opbouw”, vertelt Stefan Lips, Sales Director van FINEO Europe. “Twee ultradunne glasbladen, waarvan één met thermische coating, worden van elkaar gescheiden door een luchtledige spouw van 0,1 mm. Microspacers zorgen ervoor dat de glasbladen elkaar net niet raken. Deze baanbrekende vacuümtechnologie zorgt voor grootste prestaties en verlengt aanzienlijk de levensduur. Want dankzij de luchtledige spouw is FINEO-glas amper onderhevig aan prestatievermindering op de lange termijn. De dunne glasplaat zorgt bovendien voor veel meer daglicht, en dus ook voor een betere toetreding van vrije zonnewarmte tijdens koude wintermaanden. Om oververhitting te voorkomen op zuidelijk georiënteerde gevels hebben we ook een zonwerende variant.”

VERRASSENDE PRESTATIES

Het dunne glas oogt weliswaar slank en elegant, maar verrast met zijn forse prestaties. Stefan Lips: “Veel architecten en renoveerders kijken er van op, maar FINEO-glas heeft dezelfde U-waarde als drievoudig isolatieglas. En dat terwijl het vier keer dunner is. Het overtréft zijn concurrent zelfs nog op vlak van akoestische isolatie. Want FINEO-glas dempt beter binnen de lagere geluidsfrequenties, zoals verkeerslawaai.”

RENOVEREN MET BEHOUD VAN KOZIJNEN

De dunne glasplaat biedt de architect natuurlijk heel wat nieuwe ontwerpmogelijkheden voor nieuwbouw. FINEO biedt hiervoor ook ranke raamprofielen uit diverse materialen aan, maar voorlopig is het op de renovatiemarkt dat het glas écht schittert. “Het vacuümglas is niet dikker dan enkelvoudig glas, dus het past perfect in bestaande ramen en is snel en makkelijk te plaatsen. Voldoen je ramen nog aan de huidige normen? Dan kan je verduurzamen zonder breekwerk, en zonder investering in nieuwe ramen. Zo niet, dan staan onze erkende raampartners voor je klaar”, verduidelijkt Stefan.

CIRCULAIR PRODUCT

De uitmuntende prestaties maken FINEO-glas bijzonder aantrekkelijk voor renoveerders. Maar Stefan Lips is vooral heel trots op de pioniersrol van AGC Glass Europe. “We zijn de eersten die milieubewuste consumenten een circulair glasproduct kunnen aanbieden. Want FINEO-glas wordt hier bij ons gemaakt en is 100% recycleerbaar. Meer nog, het is een product dat we integraal kunnen hergebruiken voor glasproductie. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een wereld zonder afval”, besluit Stefan.